Saturday, 24 December 2011

tlg tmbh ilmu tntg bnde nie

sblom tu, jom bace nie dulu...  ::

Apakah jin ada yang muslim atau kafir? Di dalam Al-qur’an surat al-Jiin ayat 11 disebutkan,
Dan sesungguhnya di antara kami ada orang-orang yang saleh dan di antara kami ada yang tidak demikian halnya. Adalah kami menempuh jalan yang berbeda-beda. Sedangkan pada ayat 14,15 dan 16 disebutkan, Dan sesungguhnya di antara kami ada yang taat dan ada yang menyimpang dari kebenaran, Barang siapa yang taat, maka mereka itu benar-benar telah memilih jalan yang lurus. Adapun yang menyimpang dari kebenaran, maka mereka menjadi kayu api bagi neraka jahanam. Dan bahwasannya jikalau mereka tetap berada dijaln yang lurus , benar-benar kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar. Sesungguhnya mereka sama dengan manusia, yaitu sama-sama makhluk dan tugasnya sama yakni beribadah. Dan di antara mereka ada yang mau beribadah serta ada yang tidak, ada yang mempunyai aliran yang sesat dan ada yang tidak dan sebagainya. Jadi sama dengan manusia. Mengenai berteman dengan jin, Allah SWT telah menyatakan dalam surat Al-Jinn ayat 6 disebutkan, Dan bahwasannya ada beberapa orang laki-laki di antara manusia meminta perlindungan kepada beberapa laki-laki di antara jin, maka jin-jin itu menambah bagi mereka dosa dan kesalahan. Di ayat ini, disebutkan kalimat jin secara umum, artinya jin muslim atau tidak muslim, jin baik atau tidak baik. Maka kita dilarang untuk bekerjasama, tidak boleh berteman,karena dunia manusia dengan jin berbeda. Dunia jin tidak bisa kita ketahui, Rasulallah saw menyebut bahwa syetan adalah pendusta besar.
Adapun masalah ilmu kebatin yang pernah dipelajari, yang pertama harus dilakukan adalah bertaubat dengan setulus hati, dan meninggalkan ilmu-ilmu yang tidak dibenarkan dalam Islam.

kalo nk tmbh ilmu lbih lnjut, tgok kt cnie... ::
http://perubatanalhaz.tripod.com/id4.html
http://hantukiller.blogspot.com/2010/06/tak-sedar-terpanggil-jin-islam.html
http://www.alamjin.com/
byk lg... korg bole google jek..

ape y aku cube nk kata kt cnie is "kite x bole brurusan ngn mane2 jin skali pon"..
tlg la org2 tua skrg,,jgn sshkn kturunan korg ngn bnde2 khurafat nie..
korg pcye bnde nie bole jge korg??
syirik oke!!!
korg seolah2 x pcye adenya Allah y bole jge korg..
aku bsyukur ahli kluarga aku, nenek aku, xd bnde2 nie.. alhmdulillah sgt!!

tlg la otak tu jgn kalut sgt..
ade korg dgo Allah ciptakn jin utk jge dan mlindungi manusia???
stahu aku jin/iblis/syaitan da wt pjnjian ngn Allah utk mganggu n mnyesatkn mnusia smpai kiamat..
stahu aku laaa kn..
kalo blom ckup ilmu tntg bnde tu, tlg buang.. jgn amk risiko bela bnde tu..
bnde nie x lme...
tbe saat bnde nie mle mbrontak, abs korg tau x.. abs kturunan korg..
korg msti da lali ngn kes saka jelma jd tuan die n bmlm ngn istri die kn??
kes nie bnr.. bkn dlm tv jek.. da byk pgalamn dah.. 
bnde nie x jage korg pon.. bnde2 nie sbnrnye hny mguasai korg..
sb tu korg salu x tenang.. lupe solat.. baran x smena2..
tlg la.. org lg nk buang ble ade bnde2 jin2 antu2 y nk dmping, tp kau lg pgil2 bela2 die suh jge korg..
ble die mule nkkn balasan, tu y ahli kluarga korg akn ade y mati tnpa sb..
mak, istri, ank2, sape2 jek antra ahli kluarga korg die akn amk sbgai blasan..
trutamanya budak kcik..
kau nk ble ko dpt ank nti ank ko hlg or mati tbe2 xd pnyakit xd ape..?
kau nk slh sorg ahli kluarga ko mati tgalkn ko hny krn ksilapan y ko wt skrg?
mgkin ko blom pk kesesalan tu skrg.. 
tp tlg la kaji dlu, pk mse dpn.. jgn mnyesal dkmudian hari..
tlg la.. byk lg y korg kne blajo ilmu tntg bnde nie..
jgn men2 ngn bnde2 cmnie.. jgn amk mudah.. kalo rse blom ckup ilmu, jgn blagak pndai.. mrana nti... 

aku syg die..
aku nk hdup ngn die smpai akhir hayat.. 
aku xnk hlg die.. aku akn cube sdaya upaya utk slmtkn die..
semampu aku, aku akn cube tlg buang bnde tu..
x ksh bratus pon duit aku abs, y pntg die brsih dr bnde2 tu..
aku nk die slmat..
aku xnk die tseksa nti..
aku nk die jd diri die.. bkn diri y salu dkuasai bnde tu..
aku syg die n aku xnk hlg die..
kalo niat aku bek, insyaAllah aku pcya Allah akn bantu..


Sunday, 18 December 2011

ary epy.. ari muram

today supposed to b my great great happy happy day oke..
tp.... sume tu x jd..
aku x sabar sgt mlm td nk tgu ari nie tibe even mlm td aku x dpt tdo..
x tau la knp serabut sgt rse blik aku..
tiap minit trjage..tlg jgn kacau aku..
tp ak pkse jgk tdo sb nk tibe pgnye..
seawal 8.15 pg aku da bgon..
seawal?? erk......
x sabo.. nk ktwa lg cm smlm..
haha.. sonok beb..
lme gler x ktawa puas smpai kecut2 prot cmtu!!
so pg2 aku da kejot die.. tp ktowg kuo tgahari sb die start gme tgahari..
so x ksah la wlupon xcited gler pg2 da siap..hok hok hok
kt sna aku mnanti die men..
x ksah la bpe lme..asalkn die ade dpn mata aku n aku x pdulik kne duk bpe jam pon kt ctu..
aku sokong die men..feewwiiittt!! smgat tgok.. ble x nmpk,aku belok2 ckit bdn..hihi..macho..
tp die abs lewat dr smlm..
kul 6lbh bru abs..
aku pon x pasan da kul 6..ptot la cm lme..hihi
den ktowg trus mnuju ke destinasi y diimpikn tnpa bhnti ckit pon..

"da abs, babi"

tp... npe aku y dprslhkn..
aku x gangu mase tu pon..aku cume mtk ckit jek mse utk ke surau..
tp sumenye jd musnah..
hncur lebur..
xd ktwa2 cm smlm..xd manja2..xd gedik2..
muram....

Saturday, 19 November 2011

tagged by ezy..

hello sume..
hello ezy!!
huhu.. ari nie bru ade mse ckit nk jwb tagged dr ezy..
sori ezy amk mse lme ckit nk mnjwbnye..eh lme ckit ke.. byk kot.. pape pon sgt2 la appreciate sb ezy tagged kite.. huhu.. suke suke...!! die kwn sye ok.. mmg ptot sye jwb tagged dr die..
^_^

soaln dr ezy utk saye.
1. ape khabar? sihat x? hehe
kabo bek.. sihat.. cume pnt byk exam kn..adoii mati.. hihi

2. dah kawen nanti, korang nak honeymoon kt mane?kenape tempat tu jadi pilihan korang?
kalo tanye kite, kite nk sgt honeymoon kt paris..nk sgt g sane dr kcik..sb saye ade impikan utk capai ssuatu kt citu..bkn nk capai mnara tuh oke.. hehe.. and benda tuh just bole diwat kt paris jek.. huhu.. tapi....pape pon kne ikot la hsband kite nk honeymoon kt mne wlupon bkn kt paris.. peace! alolo malu haha

3. ape hadiah paling berharge/bermakne yang korang penah terima?
hadiah y pling bhrge bg kite, bile time org2 y kite syg wat kite happy, tsenyum, ktawa, gmbira.. sampaikn kite x bole nk lupekn saat2 dorg wat kite happy tuh.. sgt2 la bhrge..

4. apekah asal-usul keturunan korang?
uich.. nk tny asal usul? ayh kite melayu tulen n ibu kite jawe.. so kacuknye melawe.. hihi

5. ciri-ciri pasangan hidup y korang cari. nyatakan tiga je.
kalo bole kite nk y btol2 caring.. y btol2 iklas sygkn kite.. y pling pnting pndai bimbing kite pd jln y btol (syariat y btol), x ya alim sgt pon xpe, y pnting iman kite x tpesong..

6. ape impian hidup korang?
impian? nk jd ckgu.. nk kumpul duit nk tlg prents g aji.. n opkos nk kwen.. ade sorg suami y x brpoligami (huhu).. duk dlm 1 umh y srbe ckup klgkapannye.. dan same2 jge ank kami y nakal..  

7. penah tak regret ape2 dlm hidup nie?
penah.. bile trpikir balik byk benda salah kite da wat kt parents kite dr kcik..

8. suke bace komik ape?
komik? dulu time sek suke gler bce komik dragon ball.. skrg giler bce komik shin chan.. kelako kot.. ntah pape.. haha

9. tempat makan paling best bagi korang kt mane?
tempat? kalo tmpat, tiap ari aiyuni lah.. haha.. mcd pon bole~ huhu

10. dalam hari nie je, berapa kali dah korang makan? korang makan ape je?
ari nie? bru sekali.. tp jap lg nie nk g mkn la nie.. huhu.. mkn y btol2 dua kali.. mkn y men2 huh byk kali kot.. mulut nie mmg x reti nk duk diam.. nguuunyah jek smpai kiamat.. hoho

11. ok last question, ape pendapat korang tentang blog Aziey Nasrudin? please be honest :) tq
blog kamu? ok honest nie.. blog kamu mmg sgt cute.. byk isi.. sgt jeles ngn isi2 dlm blog kamu.. byk y kamu isikan ngn benda2 y bkn just cerita, tp tntg reality khidupan.. y bole watkan org sedo tntg ssuatu.. tntg cinta, tntg reality diri kita.. cth: jangan lupa asal usul kita-monday-september 19,2011. huhu

ok ezy! saye da jawab.. tp saye blom ade soalan utk awk.. nanti dah ade, saye tny oke?
huhuhu.. tme ksih sgt dah tag kite.. nedy sgt2 hrgai.. weeee~
 ok..

tata ezy!
tata sume!






Tuesday, 8 November 2011

cuti yang *&@#$^$&$%..

hai korg..
sonok x raye? sonok kn.. sonok x cuti? lg sonok kn..
tp lg sonok bg y gf2 n bf2 dkat kn..
untung laaarrr kannnnn....
 y aku kt cnie da mle la nk mgedik rndu2an kt bf aku tuh..
huh.. nasib lar dpt y jauh...

 sblom blik luang mse puas2 ngn die.. tkot rindu2.. haha...geli2
so ktorg g jln2,men boling, n ops.. trbyk plak bear dpt..haha

syg die..rndu die gler2 babeng nieh!!

peace!
^_~


Thursday, 3 November 2011

lg2 bgambo lg2 bgambo

ok..kali nie..upload gmbo kt klcc plak..klcc lg?
hoho..sbnrnye ktorg bkn g klcc jek..byk tmpt ktowg g..sbnye tau? sbnye da x tau nk g mne daaa....
asik2 tmpt sme..ce korg cdgkn tmpt ckit kt ktorg..
so x la dating ktorg nie mnjd buhsan gare2 tmpt sme jek g kn..
wlupon pnt mround satu kl, tp sonok..
hmm.. i'll miss ded moment..

pape pon, thnks a lot kt PRINCE RAGDOLL sye sb sudi la mlyn krenah sy bgmbo..
owh.. u're such a good photographer.. 
deds why i love u more3..
peace!
















tata

Friday, 28 October 2011

photoshoot last wednesday...







thnks a lot lot lot to my hunny bunny hubby syg PRINCE RAGDOLL as de photographer
love u much3 lah!

peace 
^_^

Thursday, 27 October 2011

jom PD..

halooo...
ok..msti korg da bese g pd kn..
bgitu jgk aku..huhu..
wlupon da kerap g pd n ntah x tau ape bnde lg nk wt kt pd tu, tp kami sukeeee g pd..
sb pd da mcm slh 1 tmpt prlepakan ktorg tme buhsan..hoho
kalo dlu lg la..bole kata tiap mlm tiap siang mlepak kt pd..
eh..tme mlm bes tau..angin sejuk spoi2 bhase gitu..
so..ari tu ble tah..x igt..ktorg g mnuju ke pd..
utk mlepakkn diri..
di bwh sudah trsedia gmbo2 comel kami..
so slmat menjeling..huhuhu


patin y da mle wat aksi agk mnggile ckit..hihi

ida santeekkk


lynkn jek la kannnnn haha



ok..balak saye mule kpnatan.. ^_~

dan saye prlu mnemaninye di sisi.. cewah!





ok..jom g pd!!
tata

Wednesday, 26 October 2011

melaka...

hello sume..
di keboringan nie, ade mood nk mgupdate blog..
so kali nie nk cter la tntg cter bpe mggu lps pny nie..
x igt la ble..
asalnye, dorg2 nie nk dtg muo, nk jmp my ibu..
nk tny psl assignmnt dorg..
almklum laa...dorg kn bdk kaunsling..nk jmp kaunslor..
so aku cdgkn bek jmp ibu aku jek..
sng..x ya nk rasmi2 sgt..wt kt umh jek.. huhu
so dorg pon stuju..bmula la pjalanan ktorg ke muo..
lps slesai dorg pny asgnment, ktorg2 pon amk la ksmpatan mlencong ke melaka..
sbnrnye tjuan mlencong ke melaka jgk sb nk bwk belated bsday boy saye tu g mlancong..
haha..sonok wlupon kjap..x ckup mse..g pon da ptg..
so...mls nk mnaip..tgok gmbo jek la ek..
hihi




 patin y comel... ^_^


dgn patin y cute ble tgh kata 'tigeee' n ida y cun lg manis..




suke gmbo nie wlupon x jd ok..







patin suke patung jepun tu ye..

saye syg die...bkn ckit...byykkkk ok... ^_~

xtually byk lg..tp pnt kot nk mguplod byk2..
huhu...
so sekian..
tata


Wednesday, 19 October 2011

knp aku senang menangis..??


Pernahkan anda tertanya-tanya kenapa seorang perempuan menangis hanya kerana seorang lelaki? 
Mungkin sebab anda sudah terbiasa dengan auta bahawa perempuan memang suka menangis...

Seorang perempuan takkan menangis dengan mudah, 

tetapi hanya apabila dia mula menyintai anda, dia mula merendahkan egonya untuk anda semata-mata kerana anda. 
Apabila dia menangis di hadapan anda, Apabila dia menangis kerana anda,
Pandanglah matanyaBolehkan anda rasakan apa yang dia rasa? Pernahkah anda CUBA untuk memahami apa yang dia rasa?
Fikirkan…Berbaloikah dia menangis, Dihadapan anda, Hanya kerana anda?
Dia menangis bukan kerana dia lemah, Dia menangis bukan kerana dia kasihan atau simpati, Dia menangis,Kerana dia tidak lagi mampu untuk menangis didalam hatiKesedihan yang dirasainya menjadi semakin berat untuk disimpan. 
Guys,Cuba ambil masa untuk berfikir, Jika si dia menangis hanya kerana anda, Mungkin sudah tiba masanya anda fikir kembali di mana silap anda, Kerana hanya anda tahu jawapannya. Fikirkan,Kerana suatu hari nanti,Ianya mungkin terlalu lambat untuk menyesal, Atau terlalu lambat untuk mengucapkan “maafkan saya…”
Guys, kalau seorang perempuan menangis kerana anda, janganlah anda membiarkan dia menangis keseorangan. Beradalah disisi dia, menemani dia, kerana dialah yang akan setia dengan anda sehingga akhir hayat anda.
Guys, kalau seorang perempuan menangis kerana anda, janganlah anda meninggalkan dia selagi dia masih memerlukan anda. Kerana anda akan merosakkan hidup dia. 
Guys, jangan pernah mengungkapkan rasa cinta anda kepada seorang perempuan selagi anda belum benar-benar yakin dan sedia untuk bercinta. Kerana anda hanya akan membuatkan si dia menangis dan sengsara...
Mudah bagi seorang perempuan untuk berpura-pura melupakan cinta lamanya terutama cinta pertama, tetapi bukan mudah untuk membuang parut dalam jiwanya...

* copy paste
^_~

Thursday, 13 October 2011

sekadar renungan...

salam..


Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012... 1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini. Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 shj. ( Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 satu planet yg yang dikenali planet X akan melintasi bumi ) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu? Adakah peristiwa itu akn berlaku pada 2012?? Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui.. Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan beriman.. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah.. Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah SAW bersabda: Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: " Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis)


Wallahualam samada benar atau tidak.Minta pada mana2 yg alim hadis dpt
merungkai persoalan samada benar atau tidak.
Oleh: Tarmizi Abd Halim



Sunday, 2 October 2011

nk sgt !!

hello sume..
ape bnde y nk sgt tuh??
nk tau ape?
ini haaa....


ini la..idaman hati jiwa raga aku...
huk huk..!!
nk sgt seyh..
x tau npe ati nie naaakkkk sgt..
haha

lg2 ble nmpk awek nie pkai..perghh..lg la meraung2 ati aku nk kn ksut nie sb gadis btudung pon bole ape pkai boots..
( sori..gmbo nie tlh di copy dr blog smeone utk mnunjukkn ksut boots y dipakainye )

peace!!